Všetko, čo potrebujete vedieť o hrubej stavbe

6 októbra, 2022

Ak sa chystáte stavať dom, potom viete, že jeho realizácia začína hrubou stavbou. Spoznajte, čo všetko sa spája s fázou výstavby hrubej stavby rodinného domu.

Čo všetko zahŕňa hrubá stavba

V zásade je potrebné vedieť, že to, čo hrubá stavba obsahuje, nie je úplne striktne dané. Hrubá stavba však poväčšinou predstavuje najnevyhnutnejšie veci bez ďalších estetických úprav. Často sú to okrem základnej platne aj nosné obvodové steny, vnútorné steny, strop, strešná konštrukcia, žľaby. Do rozšírenej verzie hrubej stavby sa ešte zaraďuje aj inštalácia okien, vrátane okenných parapetov a inštalácia vchodových dverí.

Koľko financií si vyčleniť na hrubú stavbu

Cena hrubej stavby je veľmi rôznorodá, nakoľko sa odvíja od množstva faktorov. Medzi tie najhlavnejšie patrí členitosť stavebného pozemku a spôsob založenia, veľkosť domu, počet podlaží a konštrukcia strechy, ako aj to, či bude hrubá stavba kompletne alebo čiastočne zhotovená na kľúč stavebnou firmou alebo svojpomocne.
Náklady na hrubú stavbu zvyčajne pokrývajú približne tretinu až polovicu celkových nákladov na hotový dom. Prirodzene, výška tejto sumy sa nedá určiť jednoznačne a jej odhad je len veľmi približný, nakoľko všetko záleží od typu domu, od zvolených materiálov a tiež toho, čo ušetríte vlastnou prácou.

Kedy začať s hrubou stavbou

Ak si kladiete otázku, kedy je najvhodnejší čas začať s hrubou stavbou, nezabudnite vziať do úvahy vonkajšie teploty. Predovšetkým ide o nočné teploty, ktoré by vo fáze mokrých procesov nemali klesnúť pod 5 °C. To znamená, že približne od novembra do marca by ste s hrubou stavbou nemali začínať. Ideálne je naplánovať si všetko tak, aby do príchodu chladnejších mesiacov bola ukončená kompletná spodná, prípadne celá hrubá stavba. Taktiež by mala byť zakrytá, a to buď provizórne alebo strechou.

Ako vyzerá realizácia hrubej stavby

Najskôr je potrebné stavbu zamerať a vytýčiť, potom sa zhrnie ornica a začnú sa výkopové práce, po ktorých nasleduje betónovanie základov. Za tým sa vyhotoví základová doska a pod obvodové murivo sa položí hydroizolácia, aby múry murovaného domu nevsakovali vlhkosť zo zeme.

Ďalší krok spočíva v založení prvého radu tehál, murovaní obvodových múrov a osadení nadokenných prekladov. Nasleduje príprava na vytvorenie stropu a strechy, ktorú tvorí tzv. veniec pre strop hrubej stavby.

Ďalej sa môžu realizovať vnútorné steny, krovy a základ pod strešnú krytinu, ako aj izolácie vodorovných a zvislých stavebných konštrukcií.

Posledným krokom sa označuje uzatvorenie hrubej stavby, čím sa myslí osadenie okien a dverí.

Prečo by mala hrubá stavba vymrznúť

Ešte donedávna sa odporúčalo nechať hrubú stavbu cez zimu „vymrznúť“. Hoci v súčasnosti už táto technologická prestávka nie je nutná, nakoľko došlo k minimalizácii mokrých procesov, aj tak sa stále odporúča nechať stavbu murovaného domu prejsť mrazom. Dôvod je ten, že počas tejto prestávky môže nosné murivo preschnúť, vyzrieť, zbaví sa technologickej vody a dodatočne sa dotvaruje, čím predídete vzniku prípadných trhlín.

Všetci snívame a túžime po svojom bývaní. Niekomu stačí byt, inému dom. Každý z nich má svoje výhody a je len na nás, čo si vyberieme. Ak sa už ale rozhodnete postaviť si dom, mali by ste vedieť, čo všetko to obnáša a aké máte možnosti. Vyberať si môžete z hrubej stavby, holodomu, alebo domu na kľúč.
Nech už je však Vaše rozhodnutie akékoľvek, neváhajte nás kontaktovať a nechajte Vaše sny o bývaní v našich rukách. Postaráme sa Vám o bývanie, ktoré vydrží ďalšie generácie a naplní Vás i vašu rodinu pocitom spokojnosti.

TIP: Ako ušetriť náklady na výstavbu a zároveň neznížiť kvalitu domu?