Stavba domu na kľúč či svojpomocne ?

6 mája, 2022

Zvažovanie, či zveriť stavbu domu v plnej miere odborníkom, alebo sa pokúsiť o čiastočné zapojenie vlastných síl, nie je ničím nezvyčajným.
V nasledujúcich riadkoch Vám priblížime, aké výhody a nevýhody majú jednotlivé alternatívy.

Dom na kľúč

Ak sa rozhodnete, že stavbu zveríte do rúk odborníkom, je veľmi pravdepodobné, že si okrem času ušetríte i stres a veľa nervov. Veľkou výhodou výstavby “dom na kľúč” je hlavne rýchle napredovanie stavebných prác, takže môžete vidieť, ako vám váš vysnívaný dom doslova rastie pred očami.
Pamätajte tiež na to, že na rozdiel od svojpomocných stavbárov disponuje väčšina stavebných firiem i relatívne veľkými zľavami na materiál.
K výhodám treba určite pripočítať aj to, že veľa stavebných firiem Vám poskytne nielen dokonalý výsledok a záruku na daný dom, ale zároveň tiež poskytne pomoc pri vybavovaní potrebných dokumentov a povolení ku stavbe.
Ak si teda zvolíte tú správnu, korektnú a profesionálnu firmu pre stavbu domu na kľúč.
Pri výbere dbajte najmä na to, ako dlho už daná firma pôsobí, na jej referencie, povesť a samozrejme, ceny jednotlivých domov.
Ak máte ešte stále pochybnosti o tom, či ísť alebo neísť do výstavby domu na kľúč,
prinášame Vám článok o výhodách stavby domu na kľúč TU.

Svojpomocná stavba

Je jednoznačne časovo najnáročnejšou alternatívou.
Pred zvolením tejto alternatívy je na mieste zodpovedať si otázku, nakoľko som časovo zaneprázdnený a či som manuálne zručný. Prípadne či mám v rodine alebo v blízkom okolí šikovných majstrov s odporúčaním.
Ale pozor, všetko vás bude stáť čas a ten je v dnešnej dobe vzácnym artiklom.
Ak sa potrebujete z nejakého dôvodu urýchlene sťahovať, lebo sa vám napríklad rozrastá rodina a so svokrovcami sa tlačíte pod jednou strechou, tak na svojpomoc radšej zabudnite.
Je takmer nemožné postaviť murovaný dom svojpomocne rovnako rýchlo, ako keď vám ho stavia firma na kľúč.
Nezabudnite, že vzhľadom na nedostatok skúseností a praxe sa čas výstavby môže predĺžiť pre omyly a ich opravy, zháňanie materiálu a v neposlednom rade ľudskej sily z radov rodinných príslušníkov či známych.
Spočítajte si čas, ktorý by ste si museli odpracovať pre každého, kto na stavbe pomohol vám a pravdepodobne prídete k cene vyššej ako ponúkol dodávateľ. Napokon možno prídete k záveru, že tento rozdiel bude rozumnejšie vyrovnať zárobkom za prácu, ktorou sa živíte a v ktorej ste profesionál

Stavba za pomoci viacerých dodávateľov

Môžete sa rozhodnúť aj pre kompromis, kedy si časť prác urobíte svojpomocne a na špecifické práce si zavoláte partie živnostníkov (alebo firmy).
Rozhodne však treba počítať s tým, že Vás čaká viac starostí s koordináciou prác. Musíte mať aspoň základnú predstavu, ako sa stavia murovaný dom a aká je postupnosť jednotlivých prác.
Opäť v tomto smere treba zvážiť, ako sú živnostníci, ktorých chceme angažovať dostupný a plánovanie termínov jednotlivých stavebných prác musí byť prezieravé. Tí najlepší majstri majú totiž kalendáre plné na mesiace dopredu.
Otázka ale znie, ktorí majstri sú majstrami v pravom slova zmysle? Pretože pokojne sa môže stať a žiaľ, stáva sa to veľmi často, že Vám najatý živnostník odflákne svoju prácu a vy budete musieť nájsť iného, spoľahlivého odborníka, ktorý bude ochotný opraviť prácu po predošlom.
To všetko však stojí neprimerane veľa času, nervov, stresov a v neposlednom rade navýšenie Vášho finančného budgetu.

Tip: Ako si vybrať projekt rodinného domu.