Ako vybrať modernú fasádu pre bungalov?

18 októbra, 2022

Je prirodzené, že chceme, aby náš nový rodinný dom vynikol a fasáda je to prvé, čo si človek na dome všimne. Dotvára totiž celkový dizajn a pocit z domu. Už dávno to však nie je iba hra farieb, dnes máme na výber z rôznych druhov materiálov, ktoré plnia nielen estetickú, ale aj ochrannú funkciu.

Druhy fasád na bungalov:

Omietka

Určite si poviete klasika, ale omietka prešla vývojom a dnes už je jej odolnosť oveľa vyššia proti poveternostným podmienkam ako tomu bolo v minulosti. Na výber je množstvo farieb, ale dôležitejším faktorom môže byť práve samotný druh fasády.

Najlacnejším variantom je akrylátová, ktorá odpudzuje vodu, ale na druhej strane sa ťažko čistí a má nízku paropriepustnosť.

Technologicky popredu je nanočasticová omietka. Vyznačuje sa odolnosťou voči UV žiareniu, vplyvom počasia a nezadržiava vodu. Treba však počítať s vyššou cenou.

Silikátová fasáda

– je vysoko odolná voči UV žiareniu, vďaka čomu si udržiava pôvodnú farbu dlhé roky. Vo svojej štruktúre však obsahuje póry, ktoré rýchlo nasiaknu vodu.

Niekde medzi akrylátovými a silikátovými stojí silikónová omietka. Tá si zobrala to najlepšie z oboch a preto je u ľudí veľmi obľúbenou voľbou.

Kompozit

Ide o dobrú voľbu pokiaľ sa nechcete vzdať vzhľadu dreva, ale na druhej strane nechcete mať starosť v podobe lakovania a ošetrovania, ktoré drevo vyžaduje.
Vyrába sa zo zmesi drevenej múčky a plastu, čo vo finále budí dojem skutočného dreva.
Ide o odolný a dlhodobo udržateľný materiál, ktorý si udržuje svoj tvar aj farbu. Má dobré izolačné vlastnosti a premysleným systémom prichytenia sa zabezpečuje odvetrávanie vlhkosti.

Hliníkové plechy

“To mám dať na svoj rodinný dom fasádu z plechu?! To myslíte vážne?” Áno, myslíme. Hliníkové fasádne obklady majú integrovaný systém odvetrávania, z čoho vyplýva množstvo výhod. Prvou je, že fasáda dýcha, a v prípade vlhkosti nevlhne a nehnije. Má výborné termoizolačné schopnosti. V zime citeľne udržuje teplo v dome a tým šetrí elektrickú energiu za kúrenie, v lete zase nedochádza k prehrievaniu. Veľkým plusom je jej odolnosť voči požiarom a nevyžaduje žiadnu údržbu. Napokon sa vyrábajú v mnohých farebných prevedeniach, takže sa nemusíte obávať, že váš dom bude obložený typickými plechmi.

Tehla

Pomocou lepenia tehlových pásov dosiahnete vzhľad domu, aký si len želáte. Od klasického, až po rustikálny. Vizuálny aspekt však nie je to jediné, čo vám tento obklad zabezpečí. Oveľa väčšou výhodou a plusom je odolnosť samotného obkladu, ktorý vydrží všetky vrtochy počasia a udržuje si stálosť svojich farieb. V prospech tehlového obkladu hrá aj fakt, že ešte väčšmi zvyšuje izolačné vlastnosti akéhokoľvek domu, na ktorý sa umiestni.

Kameň

Drahší variant, ale o to luxusnejšie bude váš bungalov vyzerať. Kameň je prírodný materiál, ktorý sa vyznačuje vysokou odolnosťou a trvácnosťou. Váš dom získa nadčasový a jedinečný vzhľad. Na výber je opäť obrovské množstvo farieb a tvarov. Fasádny kameň si môžete vybrať rezaný, ktorý je upravený na určitý tvar, alebo štiepaný, ktorý si zachováva svoj prirodzený vzhľad.

Drevo

Prečo nevyšperkovať svoj bungalov drevom? Drevo ako fasáda, je veľmi obľúbenou záležitosťou. Konštruuje sa ako dvojplášťová, čo znamená, že za fasádou môže vzduch voľne prúdiť. Tým zabránime vlhkosti alebo hnilobnému procesu. O drevenú fasádu sa však treba náležite starať, vďaka čomu dosiahnete jeho dlhú životnosť a stálosť farieb.
Dôležitým faktorom je výber dreva, ktorý sa odzrkadlí na jeho trvácnosti. Na výber máte exotické druhy, ako aj naše bežné domáce dreviny.

Ak chcete zabezpečiť dobré izolačné schopnosti dreva a predĺžiť životnosť drevenej fasády, zvoľte termodrevo. Termodrevo vzniká z bežných drevín, ktoré sú sušené pri vysokých teplotách, čím získavajú vysoké termoizolačné vlastnosti.

Vláknocement

Pre milovníkov nízkoenergetických ekodomov, môže byť prvou voľbou v oblasti fasád vláknocement, práve vďaka jeho zloženiu, pretože pozostáva zo surovín, ktoré sú priateľské k životnému prostrediu. Ide o vápenec, cement, pevnostné vlákna, vodu a vzduch.
Je odolný proti všetkému, čo môže na dom pôsobiť. Drží si stále svoju farbu a zároveň je veľmi pevný a nehorľavý.

Možností na výber tej správnej fasády pre váš dom je naozaj veľa. Proces výberu by mal byť ovplyvnený kvalitou, materiálom a vlastnosťami jednotlivých možností. Do úvahy treba vziať aj náklady na prípadnú neskoršiu starostlivosť a obnovu vzhľadu. Dobrou možnosťou môže byť aj kombinácia niekoľkých druhov fasád.

Naša spoločnosť AK stavby – domy na kľúč Vám ochotne poradí pri výbere vhodného pozemku, osadení domu na daný pozemok, poskytne stavebný dozor, vybaví potrebnú stavebnú dokumentáciu a v neposlednom rade, postaví Vám vysnívaný dom na kľúč podľa Vašich požiadaviek. Neváhajte nás kontaktovať.

TIP: Akú krytinu na strechu rodinného domu?