Akú krytinu na strechu rodinného domu?

8 septembra, 2022

Pri stavbe rodinného murovaného domu sa musíte vysporiadať s viacerými dôležitými rozhodnutiami. Výber vhodnej krytiny je jedným z nich.

Spoľahlivá a zároveň pekná

Strešná krytina musí spoľahlivo chrániť konštrukciu strešného plášťa a celú stavbu pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi. Je však úplne na mieste, ak od krytiny očakávame nielen vysokú odolnosť voči vode, vetru, snehu alebo mrazu, ale aj bezúdržbovosť a stálofarebnosť.

Samozrejme nezanedbateľným kritériom je aj samotný dizajn krytiny, pretože kvalitná strecha nechráni Vás rodinný murovaný dom iba pred lejakmi alebo snehom, ale zároveň dotvára jeho vzhľad. V tomto smere ale neexistuje najmenší problém, pretože vďaka bohatému výberu rôznych druhov krytín a množstvu farebných odtieňov môže váš rodinný murovaný dom na kľúč vyzerať ešte atraktívnejšie, ako ste si ho vôbec predstavovali. A však nie každá krytina, ktorá vyhovuje vášmu vkusu môže pokrývať strechu rodinného domu. Vinníka hľadať netreba, za všetko môže sklon strechy.

Sklon strechy je pri výbere krytiny často rozhodujúci

Typ a tvar strechy vedia do veľkej miery ovplyvniť energetickú náročnosť rodinného domu a celkové náklady na vykurovanie. Členitá a komplikovaná strecha znamená vyššie náklady, náročnejšiu realizáciu a zároveň vyššie riziko nezvládnutých detailov. Naopak, jednoduchá strecha eliminuje vznik tepelných mostov a je v konečnom účtovaní úspornejšia. Čo je však z nášho pohľadu najdôležitejšie, uhol sklonu strechy dokáže podstatným spôsobom ovplyvniť výber strešnej krytiny.

Ploché, šikmé a strmé strechy v centre pozornosti

Vo všeobecnosti môžeme strechy rozdeliť na ploché, šikmé a strmé. Pri plochých strechách sa spravidla používajú dva typy povlakových krytín. Prvým sú modifikované asfaltové pásy, druhým hydroizolačné systémy na báze fólií z mPVC a TPO.

Pri šikmých a strmých strechách sú možnosti širšie a preto je pre vás dôležité vedieť, že prakticky každá strešná krytina má výrobcom zadefinovaný bezpečný sklon použitia, pod ktorým musí byť položená na strechu domu. V praxi to znamená, že napr. betónová škridla s bezpečným sklonom použitia 30 až 45° si bude v plnej miere plniť svoju funkciu práve pri takomto sklone strechy. Pri sklone strechy nad 45° si bude vyžadovať kotvenie, pri nižšom sklone ako 30° zasa môže kvôli prípadnej zatekajúcej vode vyžadovať realizáciu poistnej hydroizolácie.
Pri výbere vhodnej krytiny si treba všímať odporúčania výrobcu a vybrať si takú krytinu, ktorá je priamo určená na daný sklon strechy.

Ťažké vs ľahké strešné krytiny

Medzi ťažké strešné krytiny môžeme zaradiť betónové, keramické a kamenné krytiny. Spomenuté krytiny sa môžu pochváliť vysokou odolnosťou, stálofarebnosťou i dlhou životnosťou, no treba pri nich počítať s vyššou cenou.

K ľahším krytinám patria všetky veľkoformátové plechové krytiny imitujúce dizajn klasických škridiel a iné formáty plechových drážkovaných krytín, ale zabudnúť nesmieme ani na asfaltové šindle. Tieto krytiny disponujú patričnou kvalitou, no ich životnosť je predsa len o niečo nižšia.
Ak by sme to porovnávali, asfaltová krytina môže pokojne dosiahnuť životnosť 40 – 50 rokov, ale kvalitné betónové alebo keramické škridle vydržia na streche 80 až 100 rokov. Pri kamennej krytine z prírodnej bridlice sa dokonca môžeme baviť o životnosti 150 rokov.

Ostatné parametre krytiny

V súčasnosti už všetky druhy strešných krytín spĺňajú požiadavky najvyšších európskych štandardov a kvalít. Je tu však ďalší údaj, ktorý je nesmierne dôležitý a tým je záruka, ktorú výrobca ponúka na svoju krytinu. Podľa jej dĺžky sa ľahko zorientujete, na koľko krytine verí samotný výrobca.

S výberom strešnej krytiny sa preto neponáhľajte, krytiny navzájom porovnávajte a pozornosť venujte údajom o nasiakavosti, mrazuvzdornosti či mechanickej odolnosti voči prelomeniu.

Prečítajte si nás článok – Čo je to nízkoenergetický dom a aké sú jeho výhody a nechajte Vaše sny o bývaní v našich rukách. Pretože my Vám nepostavíme dom, ale DOMOV. Neváhajte nás kontaktovaťAK stavby – domy na kľúč.

TIP: Ako postaviť “zdravé” základy pre nový dom?