Mýty a fakty o bungalovoch

13 júna, 2022

Moderné bungalovy sú snom mnohých slovenských domácností. A však s rastúcim záujmom o bungalovy rastie aj množstvo mýtov a dezinformácií.

Mýtus: Presvetlenie svetlovodmi je zbytočné a príliš drahé

Niet pochybností, že každý z nás chce mať svoj dom presvetlený dostatočne. Nie vždy sa však do chodby, šatníka, či komory dajú osadiť okná. Do úvahy prichádzajú klasické elektrické svietidlá alebo sklenené interiérové dvere. Oveľa elegantnejším riešením sú však svetlovody – vysokoodrazové rúry so špeciálnou kupolou v streche, ktoré dokážu priviesť do interiéru dostatok denného svetla, dokonca aj pri zamračenej oblohe. Čo sa ceny týka, montáž 2 ks svetlovodov predstavuje zvýšenie rozpočtu o maximálne 1 % ceny domu, takže v porovnaní s niektorými inými technológiami ide naozaj o zanedbateľnú investíciu do zdravia a komfortu.

Mýtus: Bungalov si vystačí s klasickými fasádnymi oknami

Prízemné bungalovy ponúkajú množstvo výhod, ale je fakt, že tento typ nehnuteľnosti má slabšiu stránku v podobe hlbokých dispozícií domu a výrazných strešných presahov, ktoré majú za následok slabšiu presvetlenosť interiéru. Francúzske okná možno lepšie prepájajú interiér s exteriérom, no aj napriek ich veľkorysým parametrom nedokážu presvetliť interiér bungalovu viac ako do 3,5 metrovej hĺbky.
Ak sa teda teraz zatiaľ len rozhodujete pre bungalov, myslite na presvetlenie domu nielen fasádnymi, ale aj strešnými oknami už pri výbere projektu. Ale ako si vybrať projekt rodinného domu? Nechajte sa nami inšpirovať.

Mýtus: Strešné okná presvetlia bungalov, no prehrievajú interiér

Strešné okná musia zabezpečiť dostatok prirodzeného denného svetla v miestnostiach, tlmiť vonkajší hluk, ponúknuť výhľad z domu a popri tom všetkom, nesmú byť príčinou tepelných strát.
Platí to však aj naopak a strešné okná nesmú prehrievať interiér ani počas extrémnych letných horúčav.
Súčasné nízkoenergetické rodinné domy sú však navrhované tak, aby svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami udržiavali stabilné prostredie v dome.
Vysoko umiestnené strešné okná okrem toho umožňujú efektívnu ventiláciu a rýchlu výmenu vzduchu v miestnosti, takže svojím dielom prispejú k prirodzenému ochladeniu interiéru.
Obavy o prehrievanie interiéru prostredníctvom strešných okien jednoducho v tomto prípade nie sú vôbec namieste.

Mýtus: Otvorený priestor do krovu spolu so strešnými oknami prinesie vysoké účty za kúrenie

Opäť sa musíme vrátiť k výborným tepelnoizolačným vlastnostiam súčasných rodinných domov. Veľkosť objemu miestnosti v nízkoenergetických domoch tak stráca na význame alebo zohráva iba veľmi malú úlohu.
Netreba zabúdať aj na fakt, že bungalovy disponujú malým sklonom strechy a priestor sa zvyčajne otvára iba nad časťou dispozície, takže objem miestnosti sa nijako dramaticky nezväčší. Dopad na účty za vykurovanie preto nie je taký, aby Vás odradil od otvoreného priestoru.
A čo sa týka samotných strešných okien, môžete byť pokojní, okná vďaka svojej výbornej energetickej bilancii nezvýšia potrebu energie na vykurovanie.

Mýtus: Vysoko osadené strešné okná sa nedajú umývať a ovládať.

Dnešné strešné okná sú, čo sa týka ich vybavenosti alebo povrchovej úpravy, niekde úplne inde, ako boli v minulosti. Dnes už máme na trhu strešné okná s izolačným, bezpečnostným alebo prémiovým dvojsklom či trojsklom so samočistiacou úpravou na vonkajšej strane.
V minulosti nepredstaviteľná vec, dnes samozrejmosť. O nič horšie na tom nie sú strešné okná, ktorých elektrické ovládanie je dnes už bežným riešením. Ak máte ešte určité nezrovnalosti, prípadne sa chcete o bungalovoch dozvedieť viac, neváhajte nás kontaktovať – AK stavby – domy na kľúč.

Tip: Rekonštruovať starý alebo búrať a stavať nový dom?