Ako si vybrať projekt rodinného domu

18 mája, 2022

Ak ste sa už rozhodli pre výstavbu domu na kľúč, prichádza ďalšia nemenej dôležitá etapa a to výber projektu rodinného domu.
Pýtate sa však v duchu samých seba, podľa čoho vybrať ten “správny” z toho množstva projektov?

Neváhajte sa obrátiť na AK STAVBY – domy na kľúč a my Vám s výberom vhodného projektu rodinného domu veľmi radi poradíme.
Prakticky ale máte k dispozícii tri alternatívy. Využitie katalógového projektu, katalógového projektu so zmenou, alebo je tu ešte možnosť individuálneho projektu.
Netreba totiž zabúdať na fakt, že pri výbere správneho projektu je dôležité prispôsobiť rodinný dom nielen rozmerom daného pozemku, ale aj jeho sklonu.
Ale poďme pekne po poriadku…

Pri výbere vhodného projektu sú alfou omegou 3 základné faktory:

– Veľkosť a osadenie murovaného domu na stavebný pozemok

– Dispozičné riešenie

– Cena výstavby rodinného murovaného domu

Veľkosť a osadenie murovaného domu na stavebný pozemok

Rozmery stavebného pozemku sú základom pre výber vhodného projektu.
Vzdialenosť dvoch vzájomne susediacich rodinných domov má byť 10m, nesmie byť však menšia ako 7m. Vzdialenosť rodinného domu od hranice pozemku nemá byť menšia ako 2m.
Pri osadení rodinného domu na daný stavebný pozemok je potrebné zohľadniť jeho orientáciu na svetové strany. Rieši sa to tak, aby okná obytných miestností boli v čo najmenšom počte otočené na severnú stranu.
Zdá sa Vám to príliš komplikované?
Prečítajte si Výhody stavby na kľúč a nechajte všetky starosti späté s výstavbou domu na nás.

Dispozičné riešenie

Počet izieb – ten závisí od počtu osôb, ktoré budú rodinný dom obývať.
Je vhodné aby každé dieťa malo svoju detskú izbu a rodičia svoju spálňu. Obývacia izba, kuchyňa a príslušenstvo domu sú považované za štandardné vybavenie domu. Ak chcete mať v dome navyše svoju pracovňu, alebo hosťovskú izbu, nieje problém ich zakomponovať do dispozičného riešenia rodinného domu, a však treba rátať s tým, že sa Vám zväčší obytná plocha.

Umiestnenie garáže – garáž môže byť súčasťou rodinného domu, alebo ako samostatne stojaci objekt.
Pri svahovitom teréne odporúčame našim klientom garáž umiestniť do suterénnych priestorov. Samozrejme, ak to dispozícia umožňuje.
Je na Vás, či sa rozhodnete pre garáž, ktorá bude súčasťou domu, alebo sa rozhodnete pre výstavbu garáže dodatočne, v neskoršom časovom období.

Podpivničenie rodinného domu – v suterénnych priestoroch máte možnosť umiestniť napr. kotolňu, sklady, alebo priestory pre voľný čas. Plocha suterénu zväčšuje celkovú úžitkovú plochu domu a zvyšuje cenu výstavby. Preto si dobre zvážte, či finančné prostriedky vynaložené na výstavbu suterénu nebude vhodnejšie použiť radšej na zvýšenie vybavenia domu.

Cena výstavby rodinného murovaného domu

Cena je rozhodujúcim faktorom pri výbere vhodného rodinného domu.
Od ceny sa všetko odvíja. Akákoľvek požiadavka na zväčšovanie obytnej, alebo úžitkovej plochy Vášho vysnívaného, murovaného rodinného domu, má vplyv na cenu výstavby.
Pri výstavbe rodinného domu môžete použiť vlastné finančné prostriedky, prípadne prostriedky zo stavebného sporenia, alebo hypotekárneho úveru. Tieto formy financovania sa dajú aj vzájomne kombinovať, a tým urýchliť výstavbu Vášho rodinného domu.

Tip: Formy financovania výstavby rodinného domu.

COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT