Formy financovania výstavby rodinného domu

23 mája, 2022

Mať vlastnú strechu nad hlavou je snom mnohých z nás, avšak taká výstavba murovaného rodinného domu býva často najväčšou životnou investíciou.
Aby sa náš sen mohol stať skutočnosťou, prichádza na rad hľadanie finančných zdrojov, pokiaľ teda nepatríte medzi tých pár šťastlivcov, ktorí si dokážu všetky náklady spojené s výstavbou murovaného domu uhradiť z vlastných prostriedkov.

Výstavbu vlastného rodinného domu môžeme financovať viacerými spôsobmi:

1.) VLASTNÉ PROSTRIEDKY

Financovanie murovaného rodinného domu z vlastných zdrojov je tá najlepšia, ale zároveň aj najmenej používaná forma financovania vlastného bývania.

2.) ÚVER ZO ŠFRB (Štátny fond rozvoja bývania)

Jeho úlohou je podpora výstavby nových domov a bytov formou poskytovania úverov. Ak žiadate o úver zo ŠFRB, musíte spĺňať niekoľko podmienok. Žiadateľom musia byť manželia do 35 rokov veku a ŠFRB im môže poskytnúť úver až do výšky 75 % rozpočtových nákladov rodinného domu,
alebo maximálne 55 000 eur. Tento úver je poskytnutý na 20 rokov s 2 % úročením.

3.) STAVEBNÉ SPORENIE

Princípom stavebného sporenia je účelové sporenie pozostávajúce v prijímaní vkladov od účastníkov a v poskytovaní úverov účastníkom. Je dotované štátom formou každoročnej štátnej podpory, a práve preto si v minulosti získalo takú veľkú obľubu.
Na Slovensku k najznámejším stavebným sporiteľňam patrí: Prvá stavebná sporiteľňa, VÚB Wüstenrot a ČSOB – Stavebná sporiteľňa.
Všetky informácie týkajúce sa uzavretia zmluvy o stavebnom sporení sa dozviete na internetových stránkach jednotlivých spoločností.

4.) HYPOTEKÁRNE ÚVERY

V súčasnosti najčastejšou formou financovania murovaného rodinného domu.
Hypotekárny úver je úver, ktorý sa poskytuje na investície do nehnuteľností na území SR a ktorý je zaistený záložným právom k nehnuteľnosti. Ak máte záujem o hypotekárny úver, musíte predložiť potrebné doklady, ktoré sa u jednotlivých klientov, alebo bánk môžu líšiť. Splatnosť hypotekárneho úveru je 4–30 rokov. Čím dlhšia je doba splatnosti úveru, tým nižšia je Vaša mesačná splátka. Optimálna doba na splácanie je približne 30 rokov.
V prípade záujmu Vám vieme vybaviť hypotekárny úver, zohnať stavebný pozemok, či dokonca nakresliť Váš vysnívaný dom na kľúč presne podľa Vašich predstáv. Ako si vybrať správny projekt? Neváhajte nás kontaktovať.

Tip: Bungalov alebo poschodový dom?