Bungalov alebo poschodový dom?

6 júna, 2022

Málokto pri výbere projektu domu presne vie, čo chce. Obyčajne sa ľudia pozastavia práve pri voľbe medzi bungalovom a poschodovým domom.
Aby sme Vám Vaše rozhodovanie uľahčili, prinášame Vám naše dlhoročné postrehy zhrnuté do pár riadkov…

Veľa ľudí si myslí, že výstavba poschodových murovaných domov je lacnejšia. Tento názor zdôvodňujú tým, že poschodová stavba si vyžaduje menej materiálu na základy a strechu, nakoľko izby na prízemí nepotrebujú strechu a izby na hornom poschodí nevyžadujú základy.
Usporiť môžete aj na vodovodných a elektrických rozvodoch, keďže všetky miestnosti v dome sú k sebe bližšie.
ALE…Netreba však zabúdať na to, že poschodové murované domy si vyžadujú špecifické konštrukčné prvky, ako sú trámy či oporné stĺpy, ktoré podopierajú horné poschodie, ako aj schody, ktoré navyše zaberú miesto vo vnútri domu.
Vaše rozhodnutie či už pre bungalov alebo poschodový dom, by malo závisieť predovšetkým od Vašich súčasných potrieb, rovnako ako aj od vašich plánov do budúcnosti.

Aké sú teda dôležité rozdiely, ktoré by ste mali vziať do úvahy?

Benefity bungalovu

– Nepotrebujete schodisko, ktoré pohltí najmenej 12 m2 miesta na prízemí a na horných poschodiach.
– Nemusíte mať ani viacero kúpeľní. Bungalov poskytuje viac pohodlia, keďže máte všetko “poruke” a Vy tak nemusíte neustále behať hore-dolu po schodoch.
– Bungalovy sú bezpečnejšie a praktickejšie pre rodiny s malými deťmi, pre seniorov, ako aj pre ľudí s obmedzenou pohyblivosťou.
– Sú výhodnejšie aj v prípade evakuácie, napríklad počas požiaru predstavuje každé okno či dvere bezpečnú únikovú cestu.
– Ak plánujete inštaláciu klimatizácie, v prípade bungalovu vás vyjde lacnejšie a miestnosti sa rýchlejšie ochladia.
– Rozličné činnosti okolo domu, ako napríklad čistenie odkvapov či úprava fasády sú jednoduchšie a menej pracné.

Benefity poschodového domu

– Poschodový dom si v porovnaní s bungalovom vyžaduje základy v menšom rozsahu, podobne je to aj v prípade strechy, vodovodných potrubí a elektrických rozvodov, čo sa môže pozitívne odzrkadliť na Vašich nákladoch spojených s výstavbou.
– Ponúka väčšie oddelenie verejných a súkromných priestorov.
– Menej zastavaného pozemku Vám ponúka viac priestoru pre dvor, záhradu, garáž či vysnívaný bazén.
– Získate viac obytného priestoru na menšom pozemku.
– Na hornom poschodí sa nemusíte báť v noci otvárať okná.
– Výhodou je aj menšia plocha strechy na údržbu, či krajší výhľad z horného poschodia.
– Každodenné zdolávanie schodov je v prípade zdravých ľudí prospešnou pohybovou aktivitou.

Úpravy bungalovu a poschodového domu

Samozrejme, nič nie je len čierno-biele a mnohé z tzv. nevýhod, ktorými oplývajú poschodový murovaný dom alebo bungalov, sa dajú nejakým spôsobom odstrániť. Napríklad taká nedostupnosť poschodia pre ľudí, ktorí sú zo zdravotných dôvodov odkázaní na invalidný vozík alebo barly, sa dajú vyriešiť inštaláciou schodiskového, alebo klasického výťahu.
V prípade renovácie či realizácie prístavby si zase môžete ľahko zväčšiť Váš pôvodný bungalov. V mnohých prípadoch si môžete k bungalovu neskôr pristaviť dokonca aj poschodie.

Výber poschodového domu alebo bungalovu si dobre premyslite.
Samozrejme, konečný výber bude aj tak závisieť od Vášho osobného vkusu, veľkosti a typu pozemku a predovšetkým od Vášho rozpočtu. Určite by ste však mali vziať do úvahy plusy a mínusy každého z nich.
Nech sa ale rozhodnete akokoľvek, AK stavby – domy na kľúč bude stáť vždy na Vašej strane.

TIP: Pozrite si článok – Mýty a fakty o bungalovoch.