Čo je to nízkoenergetický dom a aké sú jeho výhody?

23 júna, 2022

Nízkoenergetické domy sa na trhu pohybujú už nejakú tú dobu, no ich skutočná popularita začala rásť len prednedávnom.

Tieto domy sú špeciálne navrhnuté tak, aby spotreba energií bola na minime, čím sa výrazným spôsobom redukujú Vaše náklady na vykurovanie.
Nízkoenergetický murovaný dom sa nenazýva nízkoenergetickým len tak pre nič za nič. Ich ročná tepelná spotreba totižto nepresahuje hodnotu 50 kWh/m2.
Aby tomu porozumel aj lajk, inými slovami povedané, je to až trikrát nižšia spotreba ako pri klasických stavbách domov, kde sa toto číslo pokojne môže vyšplhať až na 150.
Nízkoenergetické domy si zarábajú sami na seba a sú nesmierne vhodné pre alergikov, astmatikov či rodiny s deťmi. Skutočne univerzálne riešenie, čo poviete?
A to sme ešte len začali…

Ďalšie pozitíva, ktoré by bol hriech nespomenúť…

Za zmienku rozhodne stojí aj skutočnosť, že Váš dom si nebude vyžadovať toľko vykurovania. Už viac nebudete toľko ovplyvňovaní a znechutení nárastom cien za energie, ktoré sa z roka na rok zvyšujú. Vaše výdavky budú totižto v tomto smere pomerne nízke.
Samotné vykurovacie telesá budú oveľa menej opotrebovávané, čo bude mať zase pozitívny vplyv na ich životnosť. Opäť ušetrené peniaze.

Domácnosti, ktoré používajú na kúrenie drevo, či iné pevné palivo, zase ušetria veľa miesta, keďže spotreba dreva je pri nízkoenergetických murovaných domoch oveľa nižšia.
No a určite veľkým pozitívom je aj dopad na ekológiu a naše životné prostredie.
Pri vykurovaní sa totiž dostávajú do ovzdušia mnohé škodlivé emisie, kdežto nízkoenergetický dom ich množstvo výrazne redukuje.
Predsa nám záleží na tom, v akom svete žijeme a aké životné prostredie tu zanecháme svojim deťom.

Tip – Pozrite si AK stavby – domy na kľúč, alebo článok Mýty a fakty o bungalovoch a nechajte Vaše sny o bývaní v našich rukách. 🤝