Rekonštruovať starý alebo búrať a stavať nový dom?

29 mája, 2022

Zdedili ste po starých rodičoch dom? Po opadnutí nostalgických spomienok na detstvo strávené u babičky, prichádza na rad dôkladná obhliadka domu, po ktorej človek zisťuje, či je dedičstvo ternom alebo sa žiaľ, nezaobíde bez ťažkých strojov.

S otázkou prípadnej rekonštrukcie alebo búrania a výstavby úplne nového rodinného domu sa budete musieť vysporiadať aj v prípade, ak ste narýchlo kúpili starší rodinný dom, ktorého skutočný stav ste si z nejakých dôvodov nestihli podrobnejšie preveriť.
Nech je to už ale akokoľvek, ak sa práve teraz rozhodujete, ako ďalej naložiť so zdedeným či kúpeným starším rodinným domom, možno Vám padne vhod náš pohľad, ako pohľad odborníkov, na obe alternatívy.

100 ľudí, 100 chutí

Dôvody na zbúranie staršieho rodinného domu sa môžu od prípadu k prípadu líšiť. Čo môže byť pre jedného dôvod na zrovnanie domu so zemou, inému prekážať nemusí. Kým niekomu na zbúranie postačí nevyhovujúca veľkosť zdedeného, či kúpeného domu, pre iného je takýto argument na zbúranie rodinného domu nedostatočný.
Ďalším nemenej dôležitým faktorom ovplyvňujúcim naše rozhodnutie je samotné dispozičné riešenie domu. Staršie rodinné domy totiž iba málokedy disponujú optimálnym dispozičným riešením, pričom efektívne využívanie miestností najčastejšie komplikujú priechodné izby.

No a sme späť pri individuálnom rozhodovaní. Kým niekto sa prikloní k zbúraniu a k následnej výstavbe nového, moderného, murovaného rodinného domu, iný sa rozhodne rodinný dom prerobiť, alebo zbúrať iba niektoré jeho priečky.

Zvážiť treba všetky pre a proti

Ak sa jedná o stavbu so závažným narušením statiky, rekonštrukcia takéhoto rodinného domu sa ani pri tej najväčšej snahe nie vždy dá zrealizovať.
Ako odborníci Vám to v tomto prípade ani neodporúčame, nakoľko náklady na opravu murovaného rodinného domu v takomto štádiu sa Vám môžu vyšplhať do astronomických výšin.
Naopak, ak je zdedený alebo kúpený dom aspoň čiastočne obývateľný, môžete v ňom urobiť najnevyhnutnejšie úpravy, napríklad vymeniť okná, podlahy, zariadiť miestnosti nábytkom a prakticky hneď tak bývať vo vlastnom. Veľmi dôležitým faktom je tiež to, že tempo prebiehajúcich rekonštrukčných prác si môžete určovať sami. Pri postupných rekonštrukčných prácach dokonca nemusíte čerpať ani hypotéku a opravy môžete financovať iba zo stavebného sporenia.
A však má to jeden háčik… Prirodzene, musíte rátať s oveľa dlhším priebehom opravy domu.

Nič však nie je iba čierno-biele a na druhej strane si treba uvedomiť, že rekonštrukcia staršieho domu si spravidla okrem spomenutej výmeny okien a podláh, vyžiada aj opravu strechy, vnútorných omietok, rozvodov elektroinštalácie, vody alebo kanalizácie. Pokračovať by sme mohli zateplením vonkajších obvodových múrov atď.
Rozsiahlejšia rekonštrukcia staršieho rodinného domu môže byť v konečnom dôsledku približne rovnako drahá, ako stavba nového rodinného domu na kľúč. Pokiaľ teda vyslovene nelipnete na zdedenej nehnuteľnosti, ktorá si pravdepodobne vyžiada porovnateľné investície, pouvažujte nad výstavbou nového rodinného domu na kľúč, s ktorou Vám ochotne pomôže AK stavby – domy na kľúč.

Tip: Výhody stavby na kľúč

COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT