7 dôvodov, prečo je tehlový dom správnou voľbou

12 júla, 2022

Hádam nikto z vás nepochybuje o tom, že použité stavebné materiály sa rozhodujúcim spôsobom podpíšu pod konečné vlastnosti domu.

1) Tehla je darom prírody

Na trhu je pestrá ponuka stavebných materiálov. Väčšina z nich sa však pri výrobe nezaobišla bez použitia chemikálií. Ak sa ale rozhodnete pre murovaný dom z tehál, tak stavíte na prírodný materiál, ktorý počas výrobného procesu do kontaktu s chemikáliami neprišiel.
Výsledok? Tehly vyrobené z hliny zmiešanej s vodou, vysušené a vypálené pri vysokej teplote nezaťažia životné prostredie a rovnako ohľaduplne sa budú správať aj k vášmu zdraviu.

2) Stabilita a pevnosť

Mať pevný a stabilný dom je prirodzene základnou podmienkou. Z hľadiska únosnosti i pevnosti je tehla bez akýchkoľvek pochybností jednoznačným lídrom na trhu.

3) Tvarová stálosť tehál

Stavebné materiály musia byť po zabudovaní tvarovo stabilné a v žiadnom prípade nesmú meniť rozmery. Pokiaľ by to neplatilo, po čase môžu vznikať v murive trhliny, ktoré ani zďaleka nebudú predstavovať iba akýsi kozmetický nedostatok. Precízne vypálené tehly však nepripustia žiadne špekulácie o svojich kvalitách.

4) Dom z tehál nepodlieza nastavenú latku

Pri pohľade na súčasné i nové výzvy, ktorým budú musieť už onedlho čeliť všetky stavby, je dnes jasné, že murovaný dom z tehál je tým správnym krokom.
Na mysli tým máme predovšetkým smernicu Európskej únie, ktorá posúva nároky na energetickú hospodárnosť budov od roku 2020 zasa vyššie. Všetky novostavby rodinných domov budú musieť vyhovovať legislatívnym požiadavkám na takmer nulovú spotrebu energie.

5) Tehla so sebou prináša vytúžené ticho

V dnešnej uponáhľanej dobe dokážeme oceniť ticho viac, než kedykoľvek predtým. Viete si ale predstaviť, že po náročnom pracovnom dni vám nebude dopriate ticho ani vtedy, keď za sebou doma zavriete vchodové dvere?
V murovanom dome z tehál nemusíte mať z takýchto vecí obavy. Tehla vám so svojimi vynikajúcimi zvukovo-izolačnými vlastnosťami dopraje ticho potrebné na oddych. Ďalej tiež minimalizuje hluk z ulice alebo susedných izieb. No ak by ste svoj komfort chceli ešte viac vyšperkovať, tak si môžete pri projekte zvoliť špeciálne zvukovo-izolačné tehly AKUSTIK.

6) Dom z tehál = chládok v lete, teplo v zime

Tehla disponuje jednou prirodzenou, no zároveň výnimočnou vlastnosťou, ktorá eliminuje extrémne teplotné rozdiely v interiéri rodinného domu. Reč je o akumulačnej schopnosti tehál.
Tehlový dom výborne akumuluje teplo, ktoré uvoľňuje postupne bez toho, aby sa v lete interiér objektu prehrieval. V zime naopak, bráni rýchlemu vychladnutiu, čím počas celého roka vytvára optimálne podmienky na príjemné bývanie so stabilnou teplotou interiéru.

7) Tehlový dom vs. požiar

Poznáte starú známu rozprávku o 3 prasiatkach? Slamený ani drevený domček nedokázal vzdorovať hrozbám vlka, no pri tehlovom domčeku vlk neuspel.
V reálnom živote by sa pri požiari podobne správal práve murovaný tehlový dom.
Tehly sú vyrobené z hliny a vypálené pri teplote 900 až 1 000 °C. Sú nehorľavým materiálom, ktorý sa logicky z hľadiska reakcie na oheň zaraďuje do triedy A1 – nehorľavé. Čo v praxi znamená, že v prípade požiaru nehrozí zvyšovanie intenzity požiaru.
Pri požiari bude horieť vnútorné vybavenie domu, nie samotná konštrukcia obvodových alebo priečkových múrov.

TIP: Pozrite si AK stavby – domy na kľúč, alebo náš článok Hľadáte zdravé, ekologické a komfortné bývanie? Tehlový dom je odpoveďou na všetky požiadavky a nechajte Vaše sny o bývaní v našich rukách.