Aký veľký dom naozaj potrebujete?

10 augusta, 2022

Kto z nás nesníva o veľkom dome, kde má každý člen rodiny dostatok súkromia? Je však veľký dom naozaj taký ideálny, ak zvážime účty za kúrenie a elektrinu, dane z nehnuteľnosti a fakt, že jedného dňa sa deti aj tak odsťahujú?

Je potrebné zamyslieť sa nad tým, čo skutočne potrebujete.

Isteže, kto z nás by mal záujem o dom, kde sa všetci tlačia spolu v nepohodlí. Takáto nehnuteľnosť tiež nebude mať žiadnu hodnotu pri ďalšom predaji pre niekoho, kto má deti.
Ak ste sa teda rozhodli pre stavbu nového murovaného domu, je dobré, ak máte aspoň približnú predstavu o tom, koľko štvorcových metrov potrebujete. Nespoliehajte sa však pritom len na váš súčasný stav alebo blízku budúcnosť. Premyslieť a prehodnotiť bude potrebné niekoľko zásadných skutočností.

Ako dlho chcete v danom dome bývať?

Je veľmi pravdepodobné, že ak plánujete stavbu nového murovaného domu, očakávate, že to už bude na celý život. Avšak v takom prípade je potrebné prispôsobiť svoje predstavy o bývaní pomerne dlhému časovému obdobiu.

Plánujete mať deti?

Deti potrebujú mať v dome svoje miesto a tiež aj určité zábezpeky pred nebezpečenstvom. Ako rastú, ich požiadavky na priestor narastajú, až im jedného dňa bude dom malý a vyletia z hniezda. Na toto rozhodne netreba zabúdať.

Ak máte deti teraz, ako dlho s vami ešte budú žiť?

Kedysi bolo úplne bežné, že “mladí” žili spolu so “starými“ pod jednou strechou.
V súčasnej dobe však mladí ľudia väčšinou odchádzajú z domu na štúdiá a len zriedkavo sa po ich skončení vrátia späť domov.

Máte starších rodinných príslušníkov, ktorí sa jedného dňa možno nasťahujú?

Možno príde čas, keď sa budete chcieť postarať o svojich blízkych, ktorí to už kvôli veku nebudú sami zvládať. V tom prípade by sa vám hodilo mať na prízemí pár štvorcových metrov navyše, aby ste ich mali kam ubytovať.

Máte širšiu rodinu, ktorá vás bude často navštevovať?

Či už sú to rodičia, svokrovci, švagrovci alebo ďalší príbuzní, ktorí sa zastavia na pár dní, tiež potrebujú nejaký ten priestor navyše. Ak si to teda môžete dovoliť, myslíte pri plánovaní projektu na hosťovskú izbu, ktorá poskytne pohodlie im aj vám.

Veľký verzus malý dom

Veľký dom

  • každý člen rodiny má dostatok súkromia
  • v prípade hostí, ktorí sa u vás na pár dní ubytujú, im viete zabezpečiť vhodné podmienky na to, aby sa cítili pohodlne aj oni, aj Vy.
  • nevýhodou je, že hodnota nadmerne veľkých domov časom klesá
  • taktiež náklady na energie sťažujú ich predaj
  • ak je však vlastniť veľký rodinný dom vašou srdcovou záležitosťou, riešením pre Vás by mohla byť výstavba nízkoenergetického domu na kľúč, s ktorou vám AK stavby – domy na kľúč ochotne pomôže

Malý dom

  • náklady na jeho výstavbu, ako aj na následnú prevádzku sú vďaka menšiemu počtu štvorcových metrov nižšie
  • pri menšom murovanom dome si môžete dovoliť kvalitnejšie materiály
  • menší dom môžete neskôr predať oveľa ľahšie
  • ľahšie a rýchlejšie sa upratuje, vďaka čomu ušetríte čas, ktorý tak môžete využiť oveľa príjemnejšie a účelnejšie
  • ponúka viac príležitostí na rodinné zdieľanie a utužuje vzájomné vzťahy

Či už sa rozhodnete pre výstavbu malého alebo veľkého murovaného domu, spoločnosť AK stavby – domy na kľúč bude stáť vždy na Vašej strane. Neváhajte nás kontaktovať a nechajte sny o vašom bývaní v našich rukách.

Tip: Bungalov alebo poschodový dom?