Hľadáte zdravé, ekologické a komfortné bývanie? Tehlový dom je odpoveďou na všetky požiadavky.

5 júla, 2022

Kvalita bývania nezávisí iba od lokality, veľkosti domu, či jeho dispozičného riešenia. O tom či sa v dome budete cítiť naozaj príjemne, do značnej miery rozhoduje materiál, z ktorého je rodinný dom postavený.

Murovaným domom z tehál nepatrí iba súčasnosť, ale aj budúcnosť.
Pálená tehla je stáročiami preverený prírodný stavebný materiál, ktorého vlastnosti overili rôzne nepriaznivé klimatické podmienky i letné horúčavy a treskúce zimy. Rodinné domy a budovy s poctivými tehlovými múrmi postavené našimi predkami vyšli z týchto súbojov víťazne a nedokázal im ublížiť ani čas, takže sú bežne využívané na rôzne účely ešte aj dnes.

Tehly súčasne reprezentujú stavebné materiály, ktoré ponúkajú vyváženú kombináciu viacerých vynikajúcich vlastností. Tie sú navyše nemenné počas celej životnosti stavby.

Bolo by však veľkou chybou myslieť si, že výnimočnosť tehál je úplne zadarmo. Za úspechom tohto stavebného materiálu treba vidieť inovácie a zmeny, ktoré sa dotkli viacerých oblastí, vrátane výrobných postupov i samotného vzhľadu tehál. Výsledkom sú presné, veľkoformátové tehlové bloky najrôznejších rozmerov a tvarov, ktoré sú spravidla špecializované na konkrétne účely.

Napríklad tehlové bloky s integrovanou hydrofobizovanou minerálnou vlnou v priestoroch vnútorných rebier sa vyznačujú nadštandardnými tepelnoizolačnými vlastnosťami, ktoré vyhovujú požiadavkám rodinných domov A0 s takmer nulovou potrebou energie. Tieto murované domy z tehál samozrejme nie je potrebné zatepľovať, murivo vďaka prírodnému pôvodu a unikátnej technológii rebier vyplnených minerálnou vlnou disponuje výbornými tepelno-akumulačnými i akustickými vlastnosťami. No spomenúť treba aj vysokú pevnosť, požiarnu odolnosť, nízku tepelnú vodivosť, difúznu otvorenosť a dlhú životnosť tehlových stien. Ale ani toto ešte nie je všetko, murovaný dom z tehál dokáže toho oveľa viac.

Tehlové domy vám zabezpečia zdravú vnútornú klímu bez výkyvov

To, že kvalita vnútornej klímy rodinného domu súvisí s použitými stavebnými materiálmi je dostatočne preukázaný a nespochybniteľný fakt.
Na kvalitu vnútornej klímy, ako určite viete, má rozhodujúci vplyv optimálna vlhkosť vzduchu. Nevyvážená klíma s nadmernou vlhkosťou nielenže znižuje komfort bývania, ale má aj dopad na naše kognitívne schopnosti, či na naše zdravie.
Ak je Váš dom a jeho murivo mokré, páchne plesňou, prípadne zateká priamo vodou a vytvára viditeľné povlaky, prečítajte si nás článok o podrezaní domu.

Murované domy z tehál s masívnymi stenami a veľkou objemovou hmotnosťou omietnuté primeranou vrstvou vápennej omietky, totiž dokážu optimálnym spôsobom regulovať vlhkosť v interiéroch rodinných domov. Kombinácia tehly a vápennej omietky absorbuje prebytočnú vlhkosť z prostredia, alebo naopak, v prípade suchého vzduchu ju odovzdá späť do priestoru 3 až 4-krát efektívnejšie ako sadrové omietky, či sadrokartón na stenách drevených montovaných domov. Otázka, ktorú konštrukciu steny uprednostniť pri výstavbe rodinného domu na kľúč sa tak stáva úplne zbytočnou.

Tip – Pozrite si AK stavby – domy na kľúč, alebo článok Mýty a fakty o bungalovoch a nechajte Vaše sny o bývaní v našich rukách. 🤝