Ako ušetriť náklady na výstavbu a zároveň neznížiť kvalitu domu

3 augusta, 2022

Každý z nás by chcel postaviť svoj vysnívaný dom čo najlacnejšie a ušetriť čo najviac financií. Aby však na to nedoplatila celková kvalita domu, poradíme vám, kde si to môžete dovoliť.

Zvoľte si tú správnu stavebnú firmu

Ešte skôr, ako začnete s výstavbou, uistite sa, že ste si skutočne vybrali stavebnú firmu, ktorá predstavuje pre vás to najlepšie. Firma, ktorá má zabezpečiť hladký priebeh stavby vášho budúceho domu na kľúč, by mala byť dôveryhodná a maximálne spoľahlivá. Zároveň by mala byť schopná poskytnúť vám dostatok informácií o súčasných a budúcich krokoch výstavby. Veľmi dôležitý je aj zástupca spoločnosti, ktorý je zodpovedný za riadenie ďalších subdodávateľov
materiálov i služieb. Ak sa hneď na začiatku ubezpečíte, že ste si vybrali správne, predídete možným chybám a s tým spojenými zbytočnými nákladmi.

Výber stavebného pozemku

Pri výbere stavebného pozemku si samozrejme všímajte cenu a lokalitu, ale nezabudnite tiež na vzdialenosť prípojok na inžinierske siete. Možno vám to totiž ani nenapadlo, ale s každým pribúdajúcim metrom narastajú aj náklady na pripojenie. Ušetriť sa dá aj vtedy, ak si kúpite rovinatý pozemok, nakoľko táto skutočnosť ovplyvňuje finančné náklady nevyhnutné na založenie stavby. Ak sa totiž rozhodnete pre svahovitý pozemok, náklady budú nepochybne vyššie.

Orientácia pozemku

Optimálna orientácia na svetové strany dokáže ušetriť vďaka využitiu slnečných lúčov výrazné množstvo nákladov na vykurovanie. Najvhodnejšie by bolo, ak by boli okná obytných miestností domu obrátené smerom na juhovýchod až juhozápad.

Dispozičné riešenie murovaného domu je tiež jednou z možností, ako sa dá na stavbe domu rozumne ušetriť. Len si uvedomte, ako stavbu zbytočne predraží priveľký počet miestností s veľkou podlahovou plochou, ktorú možno ani tak nevyužijete. Ak chcete náklady ešte o čosi znížiť, môžete to docieliť prepojením miestností do multifunkčných celkov. Nebojte sa predložiť svoje nápady a požiadavky spojené so šetrením aj projektantovi, ktorý vám taktiež môže navrhnúť ďalšie úsporné riešenia.

Stavajte jednoducho

Jednoduchý a dôkladne premyslený dom na kľúč znamená úsporu na stavebnom materiáli, ale aj úsporu na čase. Ďalšou výhodou je fakt, že murovaný dom jednoduchého tvaru je zárukou nižších tepelných strát. Ono to totiž funguje tak, že čím je povrch domu menší a nezahŕňa žiadne výstupky, ornamentálne okrasy, výklenky či vežičky, tým menej energie je potrebnej na prevádzku a vykúrenie vnútorných priestorov. Kvalitný projekt domu však určite stojí za to, pretože práve vďaka nemu v konečnom dôsledku ušetríte.

Kde sa pri stavbe domu nevyplatí šetriť

Veci, pri ktorých vám na stavbe domu rozhodnete šetriť neodporúčame, sú napríklad výber stavebnej firmy, kvalitné materiály, základy, izolácie, nosný systém stavby a strechy.
A nešetrite ani na investíciách do riešení, ktoré vám v širšom časovom horizonte prinesú menšiu spotrebu energií. Preto nás neváhajte kontaktovať a nechajte Vaše sny o bývaní v našich rukách. Postaráme sa Vám o bývanie, ktoré vydrží ďalšie generácie a naplní Vás i vašu rodinu pocitom spokojnosti.

Tip: Viete, čo je nízkoenergetický dom a aké sú jeho výhody?