Projekt rodinného domu v tvare L

29 septembra, 2022

V súčasnosti sa opäť dostávajú do popredia projekty domov v tvare písmena, ktoré sú horúcou voľbou aj do mestských a prímestských obytných štvrtí. Domy usporiadané do tvaru L sú totiž natoľko prispôsobivé, že ich môžete umiestniť na veľkých aj malých pozemkoch bez ohľadu na to, či ide o rovinatý terén, rohový, úzky, alebo svahovitý pozemok.

Najskôr zvážte tvar a veľkosť pozemku

Pokiaľ disponujete pozemkom, ktorý má “ideálne” rozmery, teda je nielen dostatočne dlhý, ale aj primerane široký, môže byť dom v tvare L vhodnou voľbou.

Pamätať však treba aj na všeobecne platné predpisy, týkajúce sa dodržania nevyhnutného odstupu od okolitých pozemkov. Okrem toho musíte vziať do úvahy aj dostatok priestoru na prípadné prístavby, prístupovú cestu, chodníky a záhradu.

Výhody domu v tvare L

  • Dom v tvare L ponúka maximálne využitie stavebného pozemku, ako aj zaujímavé dispozičné riešenie.
  • V regiónoch so silnými vetrami ponúka konštrukcia murovaného domu v tvare písmena L ochranu tým, že poskytuje úkryt pred týmto prírodným živlom.
  • Neobmedzuje vás výber typu strechy, pretože sa vám hodí nielen valbová, ale tiež sedlová, pultová či plochá strecha na bungalov.
  • V tzv. skrytom priestore si môžete vytvoriť terasu, kde si budete užívať čas strávený mimo domu. Je ideálny na raňajšie či poobedné popíjanie kávy, rodinný obed, grilovanie s priateľmi, či osobný relax s knihou v ruke.
  • Takýto typ rodinného murovaného domu ponúka dostatočne krytý priestor z obidvoch strán. Vďaka tomu si budete môcť napríklad naplno užiť kúpanie vo vonkajšom bazéne bez toho, aby Vás vyrušovali pohľady susedov, či okoloidúcich.
  • Neobmedzené možnosti a dynamický dizajn murovaného domu v tvare písmena L umožňuje jeho majiteľovi naplno personalizovať priestor, vykonať rozličné terénne úpravy a pridať ďalšie vybavenie, ako napríklad bazén, skalku alebo letnú kuchyňu.
  • Dom v tvare písmena L ponúka možnosť lepšieho oddelenia dennej časti domu od nočnej. Dispozičné riešenie v tvare L napomáha tlmeniu hluku pochádzajúceho z hlasnej hudby, dopravy a iných rušivých vplyvov.
  • Široký otvorený interiér vytvára príjemný a svetlý priestor s atmosférou vzdušnosti.
  • V dome v tvare L sa dá pohodlne umiestniť viacero spální bez toho, aby pritom vznikali zbytočne dlhé chodby. Okrem toho môže mať každá z izieb priamy prístup na terasu bez nutnosti prechádzania cez iné miestnosti.

Naša spoločnosť AK stavby – domy na kľúč Vám ochotne poradí pri výbere vhodného pozemku, osadení domu na daný pozemok, poskytne stavebný dozor, vybaví potrebnú stavebnú dokumentáciu a v neposlednom rade, postaví Vám vysnívaný dom na kľúč podľa Vašich požiadaviek. Neváhajte nás kontaktovať.

TIP: Ako vzniká projekt domu?