Holodom alebo štandard? Spoznajte rozdiely medzi domami na predaj

20 júla, 2022

Pri kúpe domov sa často stretávame s pojmami, ako sú holodom či štandard – dom na kľúč. Viete, čo to presne znamená a čo môžete očakávať napríklad od takého holodomu?

Štandard – dom na kľúč pre nedočkavých a šporovlivých

Dom na kľúč je najvyšší štandard dokončenia domu. Takýto dom by mal byť pri odovzdaní už pripravený na nasťahovanie. V porovnaní s holodomom, dom na kľúč už obsahuje aj obklady a dlažby, drevené podlahy, sanitu (umývadlo, WC, batérie, vaňa), interiérové dvere, povrchové úpravy stien a maľbu.
To znamená, že Vy si do domu potrebujete dokúpiť a priniesť už len samotný nábytok a kuchynskú linku. Všetko ostatné je už za vás vopred vybavené. Vy tak máte o množstvo starostí menej a k tomu všetkému aj ušetríte.

Ako je to možné?
Šetrnosť spočíva najmä v tom, že stavebná firma, ktorá postavila váš nový rodinný dom na kľúč, zvyčajne nakupuje materiály (napr. obkladačky, či podlahy) vo veľkom, a preto je jej za ne poskytnutá lepšia cena, ako by ste mali vy ako jednotlivec. Jediné peniaze, ktoré si musíte v prípade domu na kľúč pripraviť, sú tie, s ktorými si nakúpite nový nábytok.

Medzi hlavné výhody štandardu – domu na kľúč, môžeme rozhodne považovať pohodlnosť, rýchlosť a šetrnosť.
Naopak, nevýhody štandardu – domu na kľúč, v prípade radovej výstavby domov, bude interiér vášho domu rovnaký, alebo veľmi podobný, ako interiér domu vášho suseda.

Holodom – o niečo drahšie, ale originálnejšie

Ak ste typ človeka, ktorý sa vyžíva v zariaďovaní, baví vás navštevovať rôzne kúpeľňové štúdia, nábytkové predajne a podobne, holodom by mohol byť pre Vás správnou voľbou.
V prípade holodomu si totiž kupujete celkom prázdny dom. Je teda len na vás, akú podlahu zvolíte, aké obkladačky budete mať v kúpeľni, akú sanitu, akej farby budú zárubne na dverách, či samotné dvere…
Určite však majte na pamäti, že ide o dlhodobý proces, ktorý vás bude stáť nielen čas, ale aj nemalé peniaze.
Nákup materiálov, ako je dlažba, podlaha, obkladačky a sanita nie je ani rýchla, ani lacná záležitosť. Pravdepodobne málokde dostanete zľavu, ako naša stavebná firma AK stavby – domy na kľúč, ktorá nakupuje tieto materiály vo veľkom. Ak si to však môžete dovoliť, máte čas investovať do zariaďovania svojho nového domu niekoľko dní, ba možno aj týždňov, kúpa holodomu vám to umožní.

Medzi výhody holodomu patria: originalita, voľnosť a jedinečnosť.
Naopak, za hlavné nevýhody holodomu považujeme finančne aj časovo náročnejšie zariaďovanie.

V konečnom dôsledku je len na vás, či sa rozhodnete pre holodom alebo štandard – dom na kľúč. V každom prípade však platí, že v prípade štandardu sa môžete nasťahovať prakticky okamžite a za menej peňazí.
Pri výbere holodomu si zase počkáte a zaplatíte za materiály viac, ale interiér vášho nového murovaného domčeku bude presne podľa vašich predstáv. Originálny a jedinečný.

Nech už je Vaše rozhodnutie akékoľvek, neváhajte nás kontaktovať a nechajte Vaše sny o bývaní v našich rukách. Postaráme sa Vám o bývanie, ktoré vydrží ďalšie generácie a naplní Vás i vašu rodinu pocitom spokojnosti.

TIP: Vedeli ste, že použité stavebné materiály sa rozhodujúcim spôsobom podpíšu pod konečné vlastnosti domu?

7 dôvodov, prečo je tehlový dom tou správnou voľbou